דמי שכירות מוגנים - שאלות ותשובות

**דירות מוגנות-העלאות תקופתיות** // שאלה: אני מתגוררת בדירתי בדמי מפתח ברחוב שינקין בתל אביב. הבניין בו אני גרה נמכר לבעלים חדשים ומזה מספר חודשים אני מנסה לברר עם הבעלים החדשים כיצד להעביר את תשלום דמי השכירות וללא תשובה. לאחרונה, הבעלים החדשים הסכים לקבל ממני את תשלום דמי השכירות, אך הוא לא מוכן לתת לי קבלה על כך. בקשתו לקבל את דמי השכירות מבלי שהוא נותן לי קבלה נראית לי לא תקינה. ברצוני לדעת, איך אוכל לשלם את דמי השכירות באופן חוקי ומסודר? האם ניתן להפקיד את תשלום דמי השכירות אצל גוף אחר, כמו בית המשפט? או האם ישנו סידור אחר לתשלום דמי השכירות מלבד לבעלים ישירות?

תשובה: כדאי לבצע את התשלום באמצעות שיקים "למוטב בלבד" וכך ניתן להוכיח שהשיקים נפדו על ידי הבעלים. במקרים שאין קשר עם בעל הבית ניתן לפתוח חשבון ולהפקיד לשם את דמי השכירות.

**דירות מוגנות-העלאות תקופתיות** // שאלה: ברצוני לדעת מהם גובה דמי השכירות לדירה עם דייר מוגן? הדייר מתגורר מזה כ- 30 שנה בדירה בגודל של 3 חדרים בתל-אביב (רח' הירקון), וברצוני לדעת מהו שכר הדירה ההגיוני להיום לתשלום שכר דירה בדיירות מוגנת ?

תשובה: השאלה אינה מהו שכר הדירה ההגיוני. יש לבדוק מהו שכר הדירה ההיסטורי שרשום בחוזה השכירות. על זה יש להוסיף את כל ההעלאות שפורסמו בחוק (כל שנה מתפרסם שיעור ההעלאה) והתוצאה היא שכר הדירה המעודכן.

**דירות מוגנות-העלאות תקופתיות** // שאלה: ברשותי דירה בדמי מפתח שקיבלתי בירושה מסבי. אין לי חוזה שנעשה עם השוכר, הוא משלם לי 30 ש"ח לשנה האם אוכל לדרוש ממנו להגדיל את הסכום?

תשובה: ניתן לדרוש תוספת. במקרה הצורך ניתן גם לפנות לבית הדין לשכירות שיקבע את דמי השכירות.

**דירות מוגנות-העלאות תקופתיות** // שאלה: שלום, ברצוני לשאול שאלה. ברשותי חדר בדמי שכירות מוגנת משנת 1979. בהתחלה שילמתי ארבעים אלף לירות עבור זכות לדמי מפתח. כמו כן כל חודש, שלמתי 200 לירות. ברצוני לדעת כמה היום אני צריך לשלם שכירות חודשית לבעל הנכס. ברצוני לקבל אישור רשמי וחוקי כדי לדעת כמה אצטרך לשלם היום. אשמח אם תצרו עמי קשר בהקדם.

תשובה: יש לבצע חישוב בהתאם להעלאות השנתיות בדמי השכירות.

**דירות מוגנות-העלאות תקופתיות** // שאלה: אדם גר בדירת חדר (ללא שירותים/מטבחון וכד') כדייר מוגן. הוא לא שילם דמי שכירות מאז שנת 1999. מה דמי השכירות שעליו לשלם וכיצד הם מחושבים?

תשובה: יש לבדוק כמה שילם בפעם האחרונה ולהוסיף את שיעורי ההעלאה השנתיים.

**עסקים מוגנים-העלאות תקופתיות** // שאלה: בבעלותי נכס המושכר בדמי מפתח לעסק. כיצד מחשבים את ההצמדה של שכר הדירה? ברשותי מספר נתונים משנים עברו, אך אינני מבין כיצד חושבו…

העלאות דמי השכירות נקבעות בתקנות שמתפרסמות מדי שנה ברשומות.

**דירות מוגנות-העלאות תקופתיות** // שאלה: איפה אוכל למצוא "תקנות משנות" בנוגע לשכירות של דייר מוגן? חיפשתי במשרד השיכון ולא מצאתי…

תשובה: יש הודעות שנתיות על העלאת דמי השכירות. זה מתפרסם ברשומות.

**עסקים מוגנים-הסרת תקרת דמי שכירות** // שאלה: אבי המנוח ז"ל השכיר בניין בשטח 300 מ"ר וקיבל דמי מפתח על סך 70,000$ לפני 10 שנים. כיום השוכר משלם 1000 ש"ח בלבד תמורת דמי השכירות. לציין שהבנין הינו בניין מפואר וגדול הנמצא בכביש הראשי של נצרת והוא נחשב למקום מרכזי באיזור נצרת. אמי האלמנה חיה מהכנסת קצבת זיקנה מהביטוח הלאומי בלבד. לא נראה לי הגיוני שיעור דמי השכירות? האם יש מה לעשות ולחייב את השוכר לשלם יותר ?

תשובה: יש לבדוק שני דברים – האם דמי השכירות המשולמים נכונים, והאם העסק הוא מסוג העסקים שלגביהם הוסרה ההגבלה על גובה דמי השכירות (לפי תקנות משנת 2002). כמובן שלשם ביצוע הבדיקה נדרש יותר מידע וכן מסמכים רלוונטיים.

**דירות מוגנות-העלאות תקופתיות** // שאלה: אבי נפטר לפני כארבע שנים. אני גר בדירתו שהיא דירה בדמי מפתח, שאותה הוא קנה בשנת 1982. בחוזה כתוב שהוא נדרש לשלם כל חודש 100 שקל, ויש עוד סעיף בחוזה שאומר "דמי השכירות יהיו כפופים לשינויים הנובעים מהתוספות לפי חוק…". מה זה אומר? כמה אני צריך לשלם היום, אחרי שעברו 29 שנים? האם יכולים לתבוע אותי בעתיד? ואם כן, על איזה סכום?

תשובה: כל שנה מתפרסם בחוק בכמה אחוז עולים תשלומי הדיירות המוגנת, לאותה שנה כך שניתן לחשב את דמי השכירות נכון להיום.

**דירות מוגנות-העלאות תקופתיות** // שאלה: ברשותנו עסק איטליז שנרכש בדמי מפתח בשנת 1975, וברצוני לשאול האם בעל הבית רשאי לדרוש הגדלה בתשלום מעבר לאחוז העליה המתפרסם מדי תקופה? לדבריו הוא זכאי לעשות כן עפ"י סעיף 52 לחוק, ובמידה ולא נענה לבקשתו, הוא יביא שמאי שיעריך ובנוסף יפנה לבית הדין לשכירות לקביעת סכום תשלום חדש.

תשובה: עקרונית אין סיבה לשלם יותר מהעליות השנתיות. אם בעל הבית טוען שיש שינוי שבגללו יש לשנות את דמי השכירות הוא צריך לפנות בעניין זה לבית הדין לשכירות.